Valikko Sulje

Heijastin voi pelastaa.
Onhan sinulla heijastin?

Hämärässä liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita ilman heijastinta. Heijastin auttaa autoilijaa havaitsemaan jalankulkijan jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta kulkevan. Heijastin kertoo myös autoilijoille, että kyseessä on jalankulkija toisin kuin välkkyvät ledi-lamput. Tiesitkö, että heijastin on suomalainen keksintö?

Heijastin on henkilönsuojain, jonka valmistusta ja markkinointia säädellään Euroopassa omalla henkilönsuojaindirektiivillä (CE-merkki). EN 13356:2001 ilmoittaa eurooppalaisen standardin; säännöt, jotka henkilönsuojaimelle on asetettu. Suomessa heijastimien turvallisuutta valvoo TUKES. Näin taataan, että heijastin todella heijastaa. Löydät merkin heijastimen käyttöohjeesta tai pakkauksesta.

Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan ja näkymään sekä eteen että taakse. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Huomaathan, että erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia. Mitä useampi heijastin, sitä paremmin näyt pimeällä. Muistathan heijastimen myös lemmikillesi.

Asianmukaisen heijastimen myyntipakkauksesta löytyvät ainakin nämä tiedot:

CE-merkintä

EN 13356:2001

Ohjeistus heijastimen käytölle

Valmistaja

Tyyppitarkastuksen suorittanut taho

Kaikki heijastimena myytävät heijastimet eivät välttämättä heijasta valoa tarpeeksi. Heijastimen heijastavuus ilmoitetaan CIL-arvolla. Tiesithän että heijastimen heijastavuusarvon tulee olla vähintään 400 CIL? Mitä suurempi luku, sitä parempi on heijastimen heijastavuus. Löydät CIL-arvon esimerkiksi Heijastinkaupan heijastimien esittelyteksteistä. Huomaathan, että heijastavuuteen vaikuttaa heijastimen pinnan kuluminen. Useita vuosia käytössä ollut heijastin ei välttämättä enää heijasta yhtä hyvin kuin uutena. Tästä syystä heijastin tulisi vaihtaa uuteen, mikäli pinta on naarmuuntunut tai kulunut.

Voit itse testata heijastimesi heijastavuutta pimeässä taskulampun avulla tai pyytää kaverisi avuksi. Standardi edellyttää lisäksi, että heijastimen heijastavan alueen pinta-alan tulee olla vähintään 15,6 cm2. Heijastimina saa myydä vain tuotteita, jotka täyttävät EN 13356:2001 -jalankulkijaheijastinstandardin vaatimukset. Tämä edellyttää myös, että heijastimelle on löydyttävä aina käyttöohjeet. Olethan tarkkana, kun ostat heijastinta. Kaikki mikä kiiltää ei ole heijastavaa.